Du skal opereres, fordi du har slidgigt i din tommelfinger. På grund af slidgigt er brusken mellem knoglerne slidt væk, så knoglerne har direkte kontakt med hinanden, hvilket medfører smerter. Ved at fjerne en af håndrodsknoglerne ved tommelfingeren reduceres smerterne.
Du kan først forvente fuld effekt af operationen efter 3-6 måneder.
Sådan foregår operationen
Du bliver enten opereret i lokalbedøvelse, hvor hele armen er bedøvet, eller i fuld bedøvelse.
Ved fuld bedøvelse vil du få lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere dig, taler med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Ved lokalbedøvelse lægger narkoselægen en såkaldt blokade. Det er en lokalbedøvelse af nerverne i armen, som gør, at du ikke har så mange smerter, når du vågner. Blokaden virker i 10-12 timer, hvorefter virkningen aftager.
Operationen foregår i blodtomhed, hvilket vil sige, at der ikke løber blod til din hånd. Du får en manchet på overarmen, som pustes op og forhindrer blodet i at løbe ned til hånden.
Lægen lægger et snit over tommelfingerens rodled. Herefter fjernes en af håndrodsknoglerne ved tommelfingeren. Hvis lægen vurderer, at det vil have positiv effekt, anvendes et stykke af en lokal sene til at stabilisere leddet. Til sidst får du forbinding og en gipsskinne på hånden.
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Giv os besked, hvis du har sår på hånden
Du må ikke have sår, sårskorper eller hudafskrabninger i det område, der skal opereres. Det giver risiko for betændelse i operationssåret, og operationen kan af denne grund blive aflyst.
Kontakt afdelingen, hvis du føler dig syg eller har feber.
Hav rene, korte negle
Sørg for at have rene, korte negle uden neglelak af hensyn til risikoen for betændelse. Har du kunstige negle, skal du fjerne dem på operationshånden.
Tag bekvemt tøj på
Efter operationen har du forbinding på hånden. Tag derfor bekvemt, løst tøj på, så der er plads til forbindingen.
Fjernelse af knogle
For at reducere smerterne i din tommelfinger fjerner vi en af knoglerne ved tommelfingeren.
|
Her ses den knogle, som fjernes.
Efter operationen
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem.
De fleste kan køre bil igen efter 6 uger.
Når du kommer hjem
Hold hånden over hjertehøjde
Det er vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde de første par dage for at modvirke hævelse og mindske blødning fra operationssåret.
Lav venepumpeøvelser
Det er helt normalt, at fingrene hæver og bliver stive efter operationen. Du skal derfor lave venepumpeøvelser for at forebygge hævelse af hånd og fingre. Ræk armen helt i vejret. Knyt og stræk fingrene helt i roligt tempo i cirka 1 minut. Gentag øvelsen mange gange om dagen.
Træn håndens bevægelighed
Du må bruge din hånd til daglige gøremål. Bevæg hånden og fingrene inden for smertegrænsen, og træn fingrenes bevægelighed, så de kan bøjes og strækkes helt. Det er også vigtigt, at du holder gang i armen, albuen og skulderens bevægelighed, og du bør derfor ikke holde armen i en armslynge.
Hold hånden hævet om natten
Læg en pude under hånden om natten, så den opererede hånd ligger højt.
Hold forbindingen tør og ren
Sørg for, at forbindingen ikke bliver våd eller snavset, da det øger infektionsrisikoen. Dæk den med en plasticpose, når du tager bad.
Forvent ømhed ved arret
Når såret er helet, vil der komme et ar. Arret kan være ømt i flere måneder efter operationen. Det er helt normalt.
Reagér på feber, smerter og ændret kulør
Hvis du får feber, tiltagende smerter eller hvis dine fingerspidser ændrer kulør, skal du kontakte os eller din egen læge.
Vær opmærksom på blødning
Det er helt normalt, at der kommer blod i forbindingen de første timer efter operationen. Du kan mindske dette ved at holde hånden højt. Hvis blødning bliver så kraftig, at der kommer blod ud gennem forbindingen, skal du kontakte afdelingen eller Håndkirurgisk Ambulatorium.
Sygemeld dig eventuelt
Om du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende medicin efter behov
Du kan have smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Du vil få udleveret en recept på smertestillende medicin inden udskrivelsen. Hvis du har brug for mere, kan du kontakte din egen læge.
Mulige komplikationer
Der kan komme betændelse efter alle operationer, men det er relativt sjældent efter denne type operation. Nogle få patienter får beskadiget en følenerve eller får en blodansamling i hånden.
Herudover opnår ikke alle patienter fuld smertefrihed, og enkelte oplever indskrænkning af bevægeligheden i tommelfingeren.
Vær opmærksom på infektion efter operationen
Tegn på infektion er varme, hævelse, rødme og smerter omkring såret. Ved tegn på infektion skal du kontakte os.
Kontrol
Kontrol efter 2-3 dage
Du skal til kontrol hos en sygeplejerske 2-3 dage efter operationen. Her ser vi til dit sår og anlægger en gips.
3 uger efter operationen
3 uger efter operationen skal du begynde til efterbehandling hos ergoterapeuterne på det hospital, der er tættest på din bopæl (Farsø, Aalborg, Hjørring eller Thisted). Du får information om dette efter operationen, og ergoterapeuterne kontakter dig og giver dig en tid. Ergoterapeuterne fjerner din gips, fjerner sting og anlægger en blød bandage i yderligere 4 uger.
8 uger efter operationen
8 uger efter operationen får du en tid i Ergoterapien, hvor du får information om den videre træning. Hvis ergoterapeuten vurderer, at du har behov for kontrol hos en læge, sørger ergoterapeuten for, at du får en tid.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om slidgigt i tommelfingeren, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’tommelfingerslitage’.