Du skal have foretaget en operation, som gør din ryg stiv i en kort periode. Operationen er et mindre indgreb, der skal være med til at klarlægge, om du vil have gavn af en permanent stivgørende rygoperation.
Det apparatur, vi sætter i din ryg under operationen, kaldes 'ekstern fiksation'.'Ekstern' vil sige, at apparaturet sidder på den udvendige side af ryggen og er synligt. Apparaturet består af lange skruer og tværgående stænger. Skruerne sættes ind i 4 eller 6 ryghvirvler og er forbundet med stængerne på tværs. Efter operationen er det muligt at justere på apparaturet.
Du skal være indlagt i hele den periode på 1-2 uger, hvor apparaturet er monteret. I løbet af denne periode vil der være perioder, hvor din ryg er stiv, og perioder, hvor du kan bevæge ryggen normalt. Når vi fjerner skruerne igen, vil operationssårene begynde at hele, og efter kort tid vil ryggen være, som den var inden operationen.
Dine smerter forsvinder ikke efter operationen. Ekstern fiksation er en form for undersøgelse og har ikke helbredende effekt.
Sådan foregår operationen
Før operationen møder du lægen, som skal operere dig.
Under operationen er du fuldt bedøvet. Du bliver tilkoblet et drop gennem et lille plastikrør i håndryggen og tilkoblet overvågningsudstyr. Du ligger på maven under operationen.
Operationen varer cirka 1 time, og vi forventer, at du skal være på operationsgangen i cirka 2 timer.
Når operationen er overstået, kører en portør dig til opvågningsafsnittet. Her vil du være tilkoblet opvågningsudstyr, og du vil være tilknyttet én af afsnittets sygeplejersker, som vil observere dig og hjælpe dig med praktiske ting.
Du skal overnatte på opvågningsafsnittet og kommer først tilbage til sengeafsnittet dagen efter operationen.
Du må komme ud af sengen, så snart du kan, og du skal i det hele taget gøre fuldstændig, som du plejer i dagligdagen. Du må dog ikke forlade sygehuset.
Sådan forbereder du dig
Drik rigeligt med væske
Aftenen inden din operation anbefaler vi, at du drikker rigeligt med sukkerholdig væske, fx saftevand. Har du sukkersyge, skal det ikke være sukkerholdige væsker.
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden aftalen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før aftalen. Det kan være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen, anbefaler vi, at du drikker et stort glas saftevand 2 timer før operationen og derefter ingenting til narkosen er overstået.
Der kan gælde særlige regler for dig, fx hvis du er diabetiker, ryger, overvægtig eller gravid. Narkoselægen gennemgår reglerne med dig inden operationen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Undlad også at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Efter operationen
Du ligger på en speciel madras
For at aflaste operationssåret kommer du til at ligge på en speciel madras med hul i. Vi hjælper dig med de ting, du har svært ved. Når du skal i brusebad, hjælper vi dig med at lægge plastik hen over apparaturet og forbindingen.
Du har muligvis mere ondt
Det er normalt at have lidt mere ondt efter operationen, men det er vigtigt, at du ikke får mere smertestillende medicin, end du plejer, mens du er indlagt.
Du skal udfylde et smerteskema
Mens du er indlagt, bliver der justeret på apparaturet hver dag, og dine forbindinger bliver skiftet. Du må ikke vide, om apparaturet er løsnet eller strammet. En gang om dagen skal du udfylde et skema over dine smerter. Det bruger lægen senere til at vurdere, om du kan få gavn af en permanent operation.
Du skal have antibiotika
Når operationen er overstået, skal du have antibiotika i cirka 21 dage for at mindske risikoen for betændelse. Mens du er indlagt, får du antibiotika via et drop i hånden. Derefter får du det som kapsler indtil den ambulante kontrol.
Du får apparaturet af, når lægen beslutter det
Lægen beslutter, hvornår apparaturet skal fjernes igen, og det er en læge eller sygeplejerske, der fjerner det. Det sker, mens du stadig er indlagt.
Du skal ikke bedøves, men du får smertestillende og afslappende medicin, før vi fjerner det.
Når apparaturet er fjernet, skal du blive liggende på maven i 15-30 minutter. Mens du ligger på maven, lægger vi en forbinding eller giver dig et plaster på såret. Du bliver udskrevet samme dag, som apparaturet fjernes.
Når du kommer hjem
Vi bestiller en hjemmesygeplejerske, som kommer hjem til dig hver dag for at kontrollere dit sår og skifte din forbinding.
Det er ikke nødvendigt, at du sygemelder dig efter udskrivelsen.
Komplikationer
Der er risici forbundet med alle operationer. Ved denne operation er der 1-2 % risiko for komplikationer.
Komplikationerne kan være nerveskade, blødning og betændelse. Hvis du får feber, eller hvis dit sår bliver varmt, rødt eller begynder at gøre ondt, kan det være udtryk for betændelse. I så fald bør du kontakte din egen læge.
Kontrol
Du skal til kontrol hos ryglægen cirka 2-3 uger efter, at du er blevet udskrevet. På det tidspunkt har lægen vurderet dine smerteskemaer og besluttet, hvordan dit videre forløb skal være.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.