Du har fået konstateret veneblodprop i benet. En veneblodprop i benet kaldes også for en dyb venetrobose (forkortes ofte DVT) og kan have mange forskellige årsager:
- Åreknuder
- Manglende bevægelse af benene på lange flyrejser
- Overvægt
- Dårligt hjerte
- Høj alder
- P-piller eller graviditet
- Nylig operation
- Arvelige anlæg.
Blodpropper i benet sidder i de blodkar, der fører blodet tilbage til hjertet, kaldet vener. De kan sidde forskellige steder i benet, men dannes ofte i læggen og kan udvikle sig op til knæhasen, låret og op i bækkenet.
En blodprop i benet øger ikke risikoen for en blodprop i hjerte eller hjerne. Disse blodpropper sidder i arterierne, der er en anden type blodkar, som fører blodet fra hjertet og ud i kroppen. Disse har ofte sammenhæng med forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, sukkersyge og rygning.
Sådan foregår behandlingen
En blodprop i benet behandles først og fremmest med blodfortyndende medicin, der forhindrer dannelsen af nye blodpropper og hindrer, at den, du har, bliver større. Derudover vil du blive behandlet med kompressionsstrømpe, og i nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at behandle med smertestillende medicin.
Blodfortyndende behandling med medicin
Den blodfortyndende behandling kan gennemføres på 2 principielt forskellige måder.
Den ene mulighed er en tabletbehandling, der kan benyttes uden blodprøvekontroller. Det vil oftest være med Xarelto®.
Den anden mulighed omfatter i begyndelsen en kombination af daglige indsprøjtninger med Innohep® samt en tabletbehandling med Marevan®. Efter 1-2 uger kan injektionsbehandlingerne sædvanligvis afsluttes, så du kun fortsætter med Marevan®. Denne behandling forudsætter regelmæssig blodprøvekontrol for at sikre korrekt fortyndingsgrad.
Du bliver mere grundigt informeret om fordele og ulemper ved disse 2 behandlinger, inden du påbegynder behandling.
Brug kompressionsstrømper
Derudover skal du under behandlingen sørge for at bevæge dig. Når du ligger ned, skal benet holdes højt. Du får også en kompressionsstrømpe på, som du skal bruge i minimum 6 måneder, og gerne i op til 2 år. Vi udleverer strømpen og underviser dig i, hvordan du tager den på.
Når du kommer hjem
Vær opmærksom på symptomer
Hvis du oplever åndenød, brystsmerter eller stingsmerter, skal du kontakte din læge eller Lægevagten. Det kan være tegn på, at blodproppen har revet sig løs og sat sig fast i lungerne. Hvis du får smerter og hævelse i benet, kan det være tegn på, at blodproppen igen er vokset, og du bør kontakte din læge.
Bevæg dig for at forhindre en ny blodprop
Det er vigtigt, at du får rigeligt med motion. Tag trappen i stedet for elevatoren. Tag cyklen i stedet for bilen, og gå lange ture. Brug generelt musklerne i benene så meget som muligt for at forbedre blodomløbet i venerne. Du skal også lave venepumpeøvelser, se separat vejledning.
Tal med lægen, hvis du skal på længere rejser
Hvis du skal på en lang fly-, bil- eller busrejse (sidde ubevægelig i mere end cirka 3 timer), skal du tale med din læge om forebyggende behandling. Du kan med fordel bruge kompressionsstrømpe på længere rejser fremover. Tal også med din læge, hvis du skal opereres, eller hvis du begynder på hormonbehandling.
Genoptag arbejde, når du kan
Har du mange gener i benet, kan en kortere sygemelding være nødvendig. De fleste kan begynde på arbejde kort tid efter, at behandlingen er begyndt.
Kontrol
Hvis du har valgt behandling med Marevan®, skal du med jævne mellemrum have kontrolleret den blodfortyndende behandling enten via Dagafsnittet i Farsø eller hos din egen læge.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.