Du skal behandles for kraftig menstruationsblødning, med fjernelse af slimhinder, livmoderen ved en operation.
Cirka 85 % af de kvinder, der bliver opereret for kraftig menstruationsblødning, har efter operationen acceptabel blødningsmængde. Cirka 15-40 % af kvinderne holder helt op med at bløde. Jo ældre du er, og jo nærmere du er overgangsalderen, jo større er sandsynligheden for, at du helt holder op med at bløde.
Hvis du overvejer en fremtidig graviditet, skal du ikke opereres. En graviditet kan ikke gennemføres, hvis slimhinden i livmoderen er fjernet. Operationen er dog ikke graviditetsforebyggende. Du skal derfor bruge prævention, når du er blevet opereret.
Undersøgelse inden operationen
Inden du skal opereres, skal du til undersøgelse i Gynækologisk Ambulatorium. Her vil lægen, der undersøger dig, ud fra dine oplysninger skrive din journal. Cirka 4 uger inden operationen skal du måske have en hormonindsprøjtning. Hormonet hæmmer væksten af slimhinden i livmoderen. Det gør operationen nemmere, mere effektiv og af kortere varighed, og resultatet bliver bedre. Du kan i perioden inden operationen få bivirkninger af hormonindsprøjtningen. Du kan fx få det varmt eller få svedeture, og du kan få tørre slimhinder i skeden. Hvis du har en hormonspiral eller får p-piller, skal du ikke have hormonindsprøjtning.
Sådan foregår operationen
På indlæggelsesdagen skal du møde på Dagkirurgisk afsnit, hvor plejepersonalet vil vise dig til rette og fortælle dig om praktiske ting i forbindelse med indlæggelsen og operationen.
Hvad er kraftig menstruationsblødning
- og hvorfor kan det være et problem?
Kraftig menstruationsblødning betyder, at din menstruationsblødning er uacceptabelt kraftig og/eller varer uacceptabelt længe.
Kraftig menstruationsblødning kan forårsage flere problemer:
- Det kan blive et problem for dit helbred, da din blodprocent kan falde så meget, at det bliver nødvendigt for dig at tage jerntilskud.
- Du kan have svært ved at passe dit arbejde, da du ofte skal skifte bind/tamponer.
- Kraftig blødning kan hæmme dig socialt, hvis du er bange for at bløde gennem dit tøj.
|
Du må gerne tage en pårørende med ved indlæggelsen – og helst kun én. Dette er af hensyn til ro omkring dig og de øvrige patienter på stuen og i sengeafsnittet.
Under operationen er du fuldt bedøvet
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Ved operationen fører lægen en slank kikkert op i din livmoder gennem skeden. Gennem kikkerten kan lægen se slimhinden og fjerne den med en elektrisk brænder. Når slimhinden i livmoderen er fjernet, mindskes eller ophører dine blødninger, mens din livmoder bevares.
I meget sjældne tilfælde kan der under operationen komme hul i livmoderen og kraftig blødning. Det kan da blive nødvendigt at foretage en større operation gennem bughulen med mulig fjernelse af livmoderen. Denne komplikation opstår hos 1 % af alle patienter.
For at gennemføre operationen er det nødvendigt, at vi bruger skyllevæske. I sjældne tilfælde kan der under operationen ophobes skyllevæske i kroppen. I disse tilfælde kan vi behandle væskeophobningen med vanddrivende medicin og observation under indlæggelse. Denne komplikation opstår hos 2-10 % af alle patienter.
I meget sjældne tilfælde kommer der infektion i livmoderen efter operationen. Denne komplikation opstår hos mindre end 1 % af alle patienter. Infektion vil først vise sig efter nogle dage.
Operationen varer cirka 20 minutter. Efter operationen bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Efter operationen sender vi den fjernede slimhinde til undersøgelse (mikroskopi) på Patologisk Institut for at sikre, at der ikke er celleforandringer i livmoderens slimhinde.
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, da narkosen får dine muskler til at slappe af, så der opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden aftalen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før aftalen. Det kan være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker et stort glas saftevand 2 timer før operationen og derefter ingenting, indtil narkosen er overstået.
Der kan gælde særlige regler for dig, fx hvis du er diabetiker, ryger eller overvægtig. Narkoselægen gennemgår reglerne med dig inden operationen.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier.
Efter operationen
Du får tilbudt mad og drikke
Du får tilbudt noget at drikke og, hvis du har lyst, noget at spise.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede kort efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Når du kommer hjem
Vær ikke alene det første døgn
Hvis du bliver udskrevet samme dag, som du er blevet opereret, råder vi dig til at være sammen med en voksen person den første nat, i tilfælde af at du bliver utilpas.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i 1-2 dage efter operationen.
Forvent blødning og udflåd
Det er normalt, at du har blødning og udflåd de første uger efter operationen. Tyndt og klart udflåd kan fortsætte op til 6 uger efter operationen.
Tag smertestillende efter behov
Du kan have lette smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb.
Undgå karbad og svømmehal
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal eller at bade i havet, så længe du bløder.
Brug kondom ved samleje
Efter operationen må du have samleje, når du har lyst. Din partner bør bruge kondom ved samleje, så længe du bløder.
Vær opmærksom på infektion
Får du feber eller stærke smerter i underlivet, kan det være tegn på blærebetændelse eller betændelse i livmoderen, som skal behandles. Kontakt din egen læge.
Du får svar på undersøgelsen af slimhinden
Cirka 4 uger efter operationen får du svar per brev på den mikroskopiske undersøgelse af den fjernede slimhinde.
Hvis operationen ikke har den ønskede effekt, og dine blødninger ikke bliver acceptable i løbet af 3-4 måneder, kan du kontakte din egen læge og få en ny henvisning til undersøgelse.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.