Vi anbefaler, at du har født dit barn inden fulde 42 uger (42+0). Flere undersøgelser viser, at der en øget risiko for alvorlige graviditetskomplikationer både for mor og barn, jo længere graviditetslængden øges over terminen. Derfor anbefaler man i Danmark igangsættelse af fødslen med henblik på fødsel inden uge 42+0.
Vi tilbyder dig ekstra undersøgelser, når du er gået over terminsdatoen, så vi kan holde øje med dig og dit barn, og så vi kan vurdere en mulig igangsættelse.
Undersøgelser, når du er gået over terminsdatoen
Sidste jordemoderkonsultation (uge 40+0 til 41+0)
Her fortæller din jordemoder om graviditet over termin og igangsættelse af fødslen. Du får målt blodtryk, undersøgt urin, lyttet hjertelyd, og jordemoderen laver en udvendig undersøgelse for at vurdere barnets stilling og størrelse.
Du vil desuden få tilbudt en indvendig undersøgelse med hindeløsning med henblik på at fremme den naturlige fødsel.
Kontrol på hospitalet i uge 41+3
Når du er gået 10 dage over terminen, ønsker vi at se dig til en kontrol på hospitalet. Du skal selv bestille tid til dette.
_____dag den ____________ er du gravid i uge 41+3/41+0.
Derfor skal du ______dag den _________ ringe til:
- Ambulatorium for Graviditet og UltralydTlf. 97 66 30 01Kl. 9.00 – 10.00
- FødemodtagelsenTlf. 97 66 31 08 (tast 1)Senest kl. 19.00
Det er almindeligt at gå over termin
Man siger, at et barn er født til tiden, hvis fødslen sker mellem graviditetsuge 37+0 og 42+0.
For kvinder med en normal graviditet, vil 25% endnu ikke have født ved uge 41+0. Hvis graviditeten fortsætter uden igangsættelse, vil 5% af kvinderne med en normal graviditet endnu ikke have født uge 42+0.
|
Ved kontrollen på hospitalet får du målt blodtryk, undersøgt urin og lavet en CTG (registrering af barnets hjertelydskurve). Jordemoderen laver en udvendig undersøgelse for at vurdere barnets stilling og størrelse, samt en ultralydsskanning for at måle mængden af fostervand.
Desuden udfører jordemoderen en indvendig undersøgelse af dig for at vurdere livmoderhalsens længde og fasthed, så vi kan planlægge den rigtige igangsættelsesmetode til dig.
Anbefaling af igangsættelse
Du kan læse om de forskellige metoder til igangsættelse i pjecen ”Igangsættelse af fødsel”.
Igangsættelse ved ukompliceret graviditet
Hvis alle undersøgelser er normale, er risikoen for dig og dit barn lille, og du kan derfor afvente spontane veer indtil uge 41+5.
Hvis du ønsker igangsættelse, vil vi finde en tid til dig, når du er i uge 41+5.
Du kan som udgangspunkt have et ambulant forløb. Det vil sige, at du kan være hjemme under igangsættelsen, indtil du kommer i aktiv fødsel.
Igangsættelse ved kompliceret graviditet
Hvis du har BMI ≥ 35, alder ≥ 40år, graviditetsdiabetes (GDM) eller er blevet gravid ved IVF-behandling, anbefaler vi igangsættelse allerede i uge 41+0. Du kan som udgangspunkt have et ambulant forløb, hvis alle undersøgelser er normale.
Hvis du ikke ønsker igangsættelse
Igangsættelse er et tilbud med det formål at mindske risikoen for komplikationer i den sidste del af graviditeten. Hvis du ikke ønsker, at din fødsel skal sættes i gang, vil vi i stedet tilbyde dig ekstra kontroller med CTG og ultralydsskanning for at undersøge, om moderkagen fungerer optimalt, og om barnet har det godt.
Det er altid vigtigt, at du mærker barnets bevægelser flere gange dagligt, og kontakter afdelingen, hvis bevægelserne ophører eller ændrer sig markant.