Fødslens faser

CTG - måling af hjertelydskurve

Når man taler om faser i en fødsel, er det de perioder, hvor der sker noget nyt med kroppens måde at arbejde på. Vi inddeler fødslen i faser, hvor kroppen arbejder forskelligt hen imod, at barnet bliver født.

Mange kvinder vil mærker disse faser som en glidende overgang og ikke nødvendigvis som opdelte faser. Vi omtaler derfor hele fødslen som et forløb indeholdende disse de forskellige faser. Ved at kende til fødslens forskellige faser kan I være mere forberedte på og måske genkende de måder, kroppen arbejder på under en fødsel.

Det kan som fødselshjælper være både spændende og udfordrende at stå på sidelinjen. Derfor kan du, som er med til fødslen, have brug for at vide noget om fødslens forløb, så du ved, hvordan du bedst hjælper og støtter den fødende.

Kroppens forberedelse til fødsel

Kroppen forbereder sig til fødslen på mange måder. Det er forskelligt, om man mærker de forandringer, som kroppen gennemgår i ugerne op til fødslen.

Forskellige tegn på begyndende fødsel:

  • Nogle oplever, at maven synker lidt nedad. Det skyldes, at barnet synker dybere ned i bækkenet og gør sig klar til at blive født.
  • Nogle mærker flere plukkeveer i tiden op til fødslen.
  • Nogle har tegnblødning. Det viser sig fx som slimet lyserødt blødning på toiletpapiret og er helt normalt.
  • Nogle oplever, at slimproppen glider ud. Slimproppen kan opleves som en tyk og sej prop, andre gange vil den være slimet og lang og svær at tørre væk. Slimproppen er oftest iblandet noget friskt eller størknet blod, når den kommer ud.

Fødslen er for alvor først i gang, hvis:

  • der kommer kraftigere veer
  • fostervandet går. Det betyder, at der går hul på de fosterhinder, som omslutter barnet og fostervandet. Herfra vil forstervandet sive ud. Det kaldes at have vandafgang eller at "vandet går".

Fødslens faser