Dette er en generel beskrivelse af Arbejds- og Miljømedicinsk Afdelings arbejdsgang, fra vi modtager en henvisning, til vi afslutter en patient. Afhængigt af, hvad patienten fejler, kan der være stor forskel på de enkelte forløb.
Hvem kan henvise
- Alle læger, fx praktiserende læger, sygehuslæger samt praktiserende speciallæger
- Fagforeninger (socialrådgiver, miljøkonsulent i fagforening, tillidsrepræsentant)
- Sikkerhedsrepræsentanter/sikkerhedsledere/sikkerhedsudvalg
- Arbejdsmiljørådgivningsfirmaer
- Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidl: Arbejdsskadestyrelsen) (speciallægeerklæringer, hvor særskilte regler gælder)
- Arbejdstilsynet
Hvordan henviser man?
Praktiserende læger kan henvise ved hjælp af edi-fact (elektronisk) eller på almindelig henvisningsblanket.
Sikkerhedsrepræsentanter, fagforeninger med videre kan henvise enten på en standard henvisningsblanket (kan også rekvireres hos sekretærerne på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling) eller blot ved en skriftlig redegørelse med angivelse af symptomer/sygdom, arbejdsplads og de arbejdsmiljøpåvirkninger, man har mistanke om forårsager symptomerne/lidelsen. Ligeledes skal der gøres opmærksom på tidligere eller iværksatte undersøgelser.
Når vi modtager henvisningen
Alle henvisninger gennemgås af én af afdelingens læger/psykologer, som tager stilling til henvisningens videre behandling.
Umiddelbart efter denne gennemgang sendes indkaldelse til patienten med tidspunkt for undersøgelsen samt en folder, der fortæller om Arbejdsmedicinsk Enhed. Dette foregår via E-boks, hvis man er tilmeldt.
I indkaldelsen er et spørgeskema og en samtykkeerklæring. Dette bedes medbragt til undersøgelsen.
Undersøgelsen på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling (tidligere Arbejdsmedicinsk Klinik)
Patienterne skal møde til samtale på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Havrevangen 1, 4. sal, 9000 Aalborg.
Undersøgelsen/samtalen med læge eller psykolog tager 1-3 timer. Der vil blive udspurgt grundigt om sygdomsforløb, tidligere ansættelser og arbejdsmiljøbelastninger. Endvidere vil lægen oftest foretage en undersøgelse.
Til sidst vil den undersøgende læge eller psykolog give sin vurdering af sagen samt lægge en foreløbig plan for det videre forløb. Gennemføres undersøgelsen af en læge eller psykolog under uddannelse, vil journalen efterfølgende blive gennemgået og godkendt af en speciallæge eller seniorpsykolog.
Det videre forløb
Når journalen er skrevet og gennemlæst af anden læge/anden psykolog, bliver den forelagt til konference, hvor sygdomsforløb og udredningsplan drøftes. Der foretages eventuelt justeringer i det planlagte forløb.
Der kan være behov for blodprøver, røntgenundersøgelser, pusteprøver med videre, ligesom der kan være tale om henvisning til en anden specialafdeling.
Der bliver taget stilling til, om der skal rejses en arbejdsskadesag og foretages anmeldelse til Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Endelig kan der være behov for at kontakte virksomheden og/eller fagforeningen. Dette sker dog kun efter skriftligt samtykke fra patienten. Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling kontakter aldrig arbejdspladsen/virksomheden, uden at dette sker efter direkte aftale med patienten.
Som led i udredningen kan der være behov for at indhente yderligere oplysninger, fx produktoplysninger, rapporter fra miljørådgivningsfirmaer, Arbejdstilsynet eller andre arbejdsmiljøinstitutioner.
Af og til kan der være behov for at holde møde med virksomhedens sikkerhedsudvalg og andre implicerede med henblik på et solidt fagligt grundlag for den fortsatte rådgivning, både af virksomheden og den enkelte person.
Afslutning
De fleste patienter afsluttes allerede efter første undersøgelse på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, men en del patienter vil gennemgå et udredningsforløb, som anført ovenfor. I de tilfælde vil patienten blive orienteret om resultaterne enten telefonisk, skriftligt eller ved indkaldelse til en afsluttende konsultation.
Ligeledes vil henviser i begge tilfælde blive orienteret om forløbet.
3 dage efter at journalen er skrevet, er det muligt for patienten selv at se sin sygehusjournal via www.sundhed.dk. Hvis journalen ikke er konfereret, vil det være angivet, at det drejer sig om et "Udkast". Når journalen er konfereret, er journalen endelig, og der vil ikke længere stå "Udkast" i journalen.