Fra Aalborg til NunaMED

Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital var med, da der i denne uge blev afholdt den medicinske konference NunaMed i Grønland.

Karsten Rex
Læge Karsten Rex forsvarede sin ph.d.-afhandling om leverbetændelse i den grønlandske befolkning i forlængelse af den medicinske konference NunaMed. (Foto: Privat)

5 foredrag, som dækker bredt om alt fra kost til jod-thyroidea, atrieflimren og demens i Grønland. Det var, hvad forskere fra hospitalet og universitetet bidrog med på årets NunaMed-konference.

Demensudredning i Grønland

Blandt foredragene var et vægtigt bidrag til udviklingen af et program for udredning af demens i Grønland, hvor både kultur og geografi er særligt udfordrende.

- Udredning udfordrer sundhedsvæsenet, hvor man ”tænker dansk” også hos ikke-danske patienter. Det går bare ikke. Derfor er det væsentligt med bidrag fra nogle af de Grønlandske læger, der er tilknyttet Aalborg Universitet & Universitetshospital, fortæller læge og professor ved Geriatrisk Afdeling Stig Andersen, der er med på konferencen.

Lægerne Nakorsaq Inaluk Kleist og Paneeraq Noahsen har udarbejdet demensværktøjer og en algoritme tilpasset den grønlandske geografi og kulturel forståelses- og begrebsramme. 

- Levetiden er hastigt stigende i Grønland, så der var interesse og fokus på dette samt vores andre indlæg om gamle i Grønland, siger Stig Andersen.

Rytmeforstyrrelser i den grønlandske befolkning

Et andet projekt, der blev præsenteret på konferencen, ser på hjerterytmeforstyrrelser i den grønlandske befolkning. En befolkning, der grundet sin fiskeholdige kost, ellers har ry for en lav forekomst af hjertesygdomme.

- Vi har taget hul på systematisk rytmeudredning i den ældre befolkning i Grønland. Vi præsenterede data med særlige fund fra vores populationsbaserede undersøgelse af alle 50+ årige i Østgrønland i foråret 2019. Studiet er led i et ph.d.-studie, der udføres i fællesskab mellem Aalborg Universitet og Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, siger Stig Andersen.

Ph.d.-forsvar om leverbetændelse

Endelig forsvarede læge Karsten Rex sin ph.d.-afhandling. Han har i sin forskning fundet frem til, at der i områder i Grønland er et antal mennesker, hvor leverbetændelsen Hepatitis B-infektionen er så høj som 29 procent. 

Afhandlingens fokus har været at belyse sygdomsbyrden ved leverbetændelse i den grønlandske befolkning, og i den sammenhæng er der gennemført to populationsstudier, der sammenligner forekomsten af hepatitis B, D og C-infektioner i Grønland med grønlændere bosiddende i Danmark.

Ph.d.-afhandlingen er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet. 

Opdateret