Ph.d.-forsvar ved Henriette Strøm Kahr

Fredag den 29. november forsvarer læge ved Gynækologi, Graviditet og Fødsel, Henriette Strøm Kahr, sin ph.d.-afhandling omhandlende forekomsten af venøs tromboemboli inden for det gynækologiske speciale.
Henriette Strøm KahrVenøs tromboemboli (VTE) kan opstå uden kendt årsag eller være provokeret af kendte risikofaktorer. Sammenhængen mellem VTE og operation er velkendt og undersøgt i mange tidligere studier, som også viste, at disse komplikationer kunne forebygges medicinsk og mekanisk. Der er sket store forbedringer inden for operationsteknikker og postoperativ pleje, siden mange af disse studier er udført, og meget tyder på, at blandt andet minimalt invasiv kirurgi er forbundet med en lavere VTE risiko.

Der har i de senere år været øget fokus på cancer-associeret VTE, og mange studier har undersøgt mulige risikofaktorer og biomarkører til forudsigelse af, om en patient er i særlig høj risiko. Nogle kræfttyper er forbundet med højere VTE risiko end andre, herunder æggestokkræft.

Denne afhandling undersøger forekomsten af VTE i forskellige risikogrupper inden for det gynækologiske speciale. Forekomsten af VTE efter operativ fjernelse af livmoderen på grund af godartet sygdom og livmoderkræft undersøges med udgangspunkt i data fra danske nationale registre.

Forekomst og tidspunkt for debut af VTE undersøges hos kvinder med mistænkt og erkendt æggestokkræft i et nationalt registerstudie og et lokalt klinisk
studie med prospektivt indsamlede data. 

Resultaterne bidrager med ny viden om risiko for VTE efter gynækologisk operation og VTE risikofaktorer ved æggestokkræft og bidrager til overvejelserne omkring forebyggende indsats. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted fredag den 29. november kl. 13 i auditoriet, Forskningens Hus, Aalborg Universitetshospital.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Ole Thorlacius-Ussing, MD, DMSc
    Department of Gastrointestinal Surgery, Aalborg University Hospital

  • Associate Professor Aage Knudsen, MD, DMSc
    Department of Gynecology and Obstetrics, Aalborg University Hospital

  • Professor Ole B Christiansen, MD, DMSc
    Department of Gynecology and Obstetrics, Aalborg University Hospital

  • Professor Christian Torp-Pedersen, MD, DMSc
    Department of Cardiology, Aalborg University Hospital

Bedømmelsesudvalg

  • Associate professor Marianne Tang Severinsen, MD, PhD (chairman)
    Department of Hematology, Aalborg University Hospital

  • Professor Suzanne Cannegieter, MD, PhD
    Department of Clinical Epidemiology, Leiden University Medical Center, The Netherlands

  • Professor Preben Kjølhede, MD
    Barn och Kvinnors Hälsa, Institutionen för Klinisk och Exper

Opdateret