Registrering af forskningsprojekter - Nemt og nødvendigt

Forskningsdata og Statistik i Forskningens Hus har pr. 1. januar opdateret skemaet til registrering af forsknings- og kvalitetsprojekter. Med opdateringen er det blevet nemmere at foretage den lovpligtige registrering, og sagsbehandlingstiden er forkortet. 

Registrering af forskningsprojekt

Alle forsknings- og kvalitetsprojekter skal registreres på en samlet fortegnelse i Region Nordjylland, medmindre det er projekter, som slet ikke anvender data, der kan henføres til konkrete personer. Der er tale om den såkaldte ”Artikel 30-fortegnelse” – med reference til databeskyttelsesforordningens (GDPR’s) artikel 30 – som i 2018 erstattede den tidligere ”paraply-anmeldelse”. 

Nødvendigt

Registreringen sker ved, at du udfylder et skema, der ligger her på PersonaleNet. Men hvorfor egentlig denne registrering? Ud over det korte svar, at GDPR siger det, så giver det faktisk god mening, fortæller vicekontorchef i Forskningsdata og Statistik i Forskningens Hus (FORSA), Tina Obel:
 
- Under udfyldelsen af skemaet bliver du spurgt til en række relevante forhold vedr. datasikkerhed, f.eks. hvorfra data til projektet kommer, hvor data skal opbevares, om der benyttes databehandler osv. På den måde får regionen overblik over igangværende forsknings- og kvalitetsprojekter, og forskeren får lavet en ”mini-risikovurdering” og derigennem afdækket, om der umiddelbart er noget, der skal justeres, eller om der er tilladelser, der mangler, i forhold til at holde sig inden for love og regler på området.

Nemt

Forskningsdata og Statistik har pr. 1. januar opdateret skemaet til projektregistrering, så det er blevet lettere tilgængeligt for hospitalets forskere. 

- Vi har dels rettet ind efter de seneste vejledninger fra Datatilsynet og dels gjort skemaet lettere tilgængeligt på baggrund af erfaringerne fra samarbejdet med forskerne de seneste år. Derudover omlagde vi i efteråret nogle interne arbejdsgange, hvilket har smidiggjort sagsbehandlingsprocessen, og endelig oplever vi en bedre og grundigere udfyldelse af skemaet ”i første hug”, hvilket er en stor hjælp for hurtig ekspedition, fortæller Tina Obel.

Hurtigere sagsbehandling

Samlet set er det formentlig nogle af forklaringerne på, at sagsbehandlingstiden er faldet betydeligt. Således bliver de fleste registreringer nu behandlet inden for et par dage, så regionens forskere hurtigt kan komme i gang med dataindsamlingen eller indhentning af godkendelser eller andet, der måtte mangle.

- Vi oplevede også tidligere en del tilfælde, hvor forskeren var i tvivl om, hvorvidt projektet skulle klassificeres som et forsknings- eller et kvalitetsprojekt. Derfor udviklede vi en ”quick-guide” (der kan findes her) som hjælp til denne sondring. Hvorvidt guiden skal have æren, er ikke til at vide, men vi oplever efterhånden relativt sjældent, at sondringen mellem forsknings- og kvalitetsprojekter volder problemer, siger Tina Obel.

Antallet af projektregistreringer i Region Nordjylland har været stigende de seneste år: Fra 152 i 2019, til 189 i 2020 og endelig 233 i 2021. Stigningen i 2021 hænger dog også sammen med, at kvalitetsprojekter blev taget med på fortegnelsen fra 1. marts 2021. 

Spørgsmål vedrørende projektregistrering er velkomne og besvares hurtigst via postkassen forskningsanmeldelse@rn.dk