Kulinarium 3D-printer hospitalsmad

Hospitalspatienter, som er ernæringsmæssigt udfordrede, skal have mulighed for at få individuelt tilpassede måltider. Forskningscenteret Kulinarium ved Aalborg Universitetshospital og Center for Ernæring og Tarmsygdomme (CET) er med en bevilling fra Innovationsfonden med i et forskningsprojekt, hvor man ved hjælp af 3D print-teknologi og nyudviklede ingredienser vil revolutionere maden i hospitalskøkkenerne.

3D printer printer en stjerne af gulerod 

Projektet, der har et samlet budget på 20 mio. kroner blev i september støttet med 14. mio. kr. fra Innovationsfonden.

Forskningsprojektet er et tværfagligt samarbejde mellem Kulinarium og Center for Ernæring og Tarmsygdomme (CET) på Aalborg Universitetshospital, Teknologisk Institut, forskningsgrupper ved både Københavns Universitet og Aarhus Universitet, Create it REAL, som er eksperter i 3D printteknologi samt fødevarevirksomhederne Arla og DuPont, som eksperter i fødevareingredienser.

Kulinarium er en forsknings- og udviklingsenhed i ernæring, mad og måltider til patienter under køkkenfunktionen på Aalborg Universitetshospital. Kulinarium arbejder på at skabe bedre mad til patienter ud fra en evidensbaseret tilgang og innovative løsninger, og skal i projektet bidrage med erfaring omkring hospitalsernæring samt i projektets afsluttende fase gennemføre en demonstrationstest af 3D fødevareprinteren på hospitalet. 

Center for Ernæring og Tarmsygdomme (CET) er et ernæringscenter med ekspertise i såvel underernæring som tarmsygdomme. CET behersker såvel overordnede implementeringsstrategier for ernæring,  har specifik viden om håndtering og behandling af ernæringstruede patienter, og  udreder systematisk for forhold relateret til ernæringstruede patienter som stofskifteforhold, tarmsygdomme, diverse absorptionsundersøgelser m.m.

Projektet løber over de næste 4 år.

Læs mere på Kulinariums egen hjemmeside