Ph.d.-forsvar ved Martin Skovmos Nielsen

Onsdag den 23. november forsvarer hospitalsfysiker Martin Skovmos Nielsen, Afd. For Medicinsk Fysik, onkologisk speciale sin ph.d.-afhandling med titlen: "Correction of motion effects in free breathing thoracic CT and PET imaging for radiotherapy".


Om ph.d.-afhandlingen

Studiet består af tre delprojekter, der beskriver usikkerheder i relation til vejrtrækningskorreleret billedvejledt strålebehandling (IGRT) med PET billeder til definition af kræftvæv, markører som surrogat for kræftvæv samt billedefusionering mellem fortløbende CT skanninger af thorax.

Studie I beskriver evaluering af usikkerheder ved brug af markører til planlægning af strålebehandling og behandling med vejrtrækningskorreleret IGRT. De observerede usikkerheder øges ved: Markører detekteret i CT faser, der ligger uden for maksimal ind- og udånding, små markører med lille massefylde samt markører, der ligger orienteret i en vinkel på 45 grader i forhold til bevægelsesretningen. Mindre detektionsusikkerheder for markørerne blev relateret til vejrtrækningskorreleret billedevejledning. 

I studie II vurderes forskellen mellem ofte anvendte metoder til segmentering af kræftvæv i PET-billeder under indflydelse af både respirationsbevægelse og uensartet optag af sporstof. Kun GradientSeg-metoden viser resultater svarende til statiske 3D-PET billeder ved bevægelseskorrigeret 3D-PET-billeder. GradientSeg metoden viser dog store afvigelser i 3D-PET-billeder, der indeholder bevægelser, sammenholdt med statiske 3D-PET billeder. Det anbefales for denne type PET billeder at anvende 2.5SUV metoden. 

Studie III undersøger en valideringsmetode med anatomiske markører, der anvendes til kontrol af CT-CT billede-fusionering. Tre efterfølgende CT billeder af thorax for fem patienter fusioneres hver især med metoderne B-spline, Demons og Affine. Nøjagtigheden af disse billede-fusioneringer vurderes på baggrund af volumen sammenligninger samt afgivelser mellem tilsvarende anatomiske markører. Afstande mellem tilsvarende anatomiske markører var generelt mindst for fusioneringsmetoder, der tillader lokale deformationer. Dog fremkom de største enkeltstående afvigelser mellem tilhørende markører for netop fusioneringsmetoder med lokale deformationer. Anatomiske markører giver mulighed for identifikation af lokale fusioneringsfejl, der ikke ses ved volumen sammenligninger.

Tid og sted

  • Onsdag den 23. november 2016, kl. 14.00
  • Auditoriet, Nord, Aalborg Universitetshospital

Vejledere og bedømmere

Vejledere
  • Jesper Carl, M.Sc PhD, Aalborg Universitet
  • Petra M. W. Nyström, MD PhD, Uppsala Universitetshospital
Bedømmere
  • Tarec Christoffer El-Galaly, Klinisk Lektor, Aalborg Universitetshospital
  • Ludvig Paul Murén, Prof. Aarhus Universitetshospital
  • Sofie Ceberg, Lektor, Lund Universitet