Perfusionister trænede i Aalborg

Da der for et par uger siden var årsmøde i det nationale selskab for perfusionister, DANSECT, foregik det i Aalborg. Her mødtes perfusionister fra hele landet for at træne kommunikation i svært kritiske situationer.

Perfusionist-træning

LEGO-klodser og kasketter med bred skygge var vigtige remedier i et nøje tilrettelagt træningsscenarie, som perfusionist fra Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, Torben Steen Nielsen i samarbejde med ledende overlæge Jens Grønlund og leder af simulationscenteret i NordSim, Trine Christensen havde tilrettelagt.

- Normalt, når vi holder årsmøde, så foregår det med en masse foredrag på et hotel eller et kongressted. Foredrag er bestemt gode, men vi kunne godt tænke os lidt mere interaktion med hinanden og bringe kritisk kommunikation i spil, så da vi i år skulle holde mødet i Aalborg, valgte vi at koncentrere mødet omkring træning af kritisk kommunikation, fortæller Torben Steen Nielsen.

Han fortæller, at det har krævet et stort samarbejde mellem Perfusionsafsnittet og NordSim at tilrettelægge kurset og sikre læringsmål og autentiske rammer for deltagerne. Dagen blev således indledt med et oplæg af Trine Christensen om betydningen af kritisk kommunikation, og efterfølgende blev deltagerne delt i to teams, hvorefter et øvescenarie udspillede sig.

- Vi trænede kommunikationen mellem perfusionister og det kirurgiske team, når der sker en kritisk situation. I dette tilfælde var det et nedbrud på oxygenator, hvor patienten er uden cirkulation i det tidsrum, det tager perfusionisten at skifte til en ny, fortæller Torben Steen Nielsen.

Træningen foregik på en operationsstue på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling. Her skulle et team af kirurger samarbejde om at bygge en model i LEGO, mens et anæstesiteam og en OP-sygeplejerske var optaget af forskellige andre opgaver. Omkring gik observatører, som havde fokus på aktørerne i træningen.

- Det var et meget realistisk scenarie. En udfordring for kommunikationen kan være, at kirurgen står med lupbriller på, og derfor har svært ved at fokusere og få øjenkontakt med de andre på stuen. For at efterligne det havde folk fået kasketter med bred skygge på, der gjorde øjenkontakt vanskeligere, fortæller Torben Steen Nielsen.

Han er ikke i tvivl om, at den slags simulationsøvelser inden for det hjertekirurgiske speciale er vigtige at øve.

- Det var en vigtig træning, hvor vi fik afprøvet kommunikationen i en tidskritisk situation. Vi er heldigvis ikke vant til at være i disse situationer, men det er vigtigt at gøre sig nogle tanker om dem, så man er forberedt, hvis de opstår. Samtidig var kurset en lejlighed til at dele nogle konkrete erfaringer med andre perfusionister, slutter Torben Steen Nielsen.

Perfusionist-træning

Perfusionist-træning

 

Opdateret