Provokationstest ved mistænkt medicinallergi
-
-
-
Du får eventuelt lagt et plastikkateter i en blodåre i hånden eller armen, inden undersøgelsen påbegyndes. Herefter får du en eller flere doser medicin. Du skal vente i op til 1 time mellem doserne og i op til 2 timer efter sidste dosis. Herefter taler du med en læge eller en sygeplejerske. Du skal vente på gangen uden for konsultationsrummet, mens testen er i gang, og du bliver løbende observeret af vores personale.
Der vil altid være en sygeplejerske i nærheden, som du skal give besked, hvis du får tegn på en allergisk reaktion. Hvis du reagerer, er der oftest tale om milde og forbigående gener.
Undersøgelsen varer 2-4 timer.
I meget sjældne tilfælde ser vi en større reaktion. Skulle det ske, kan der være behov for, du overnatter på hospitalet.
-
Kontakt os forud for undersøgelsen, hvis du:
- får mere end 10 mg binyrebarkhormon (Prednisolon)
- har påbegyndt ny medicin, efter du er blevet henvist til undersøgelsen
- er i tvivl om, hvorvidt du må tage din medicin
- er gravid
- er blevet syg på selve dagen for undersøgelsen
- får eller har fået antibiotika inden for 3 uger op til undersøgelsen.
Undlad visse typer medicin
Du må ikke tage disse typer medicin, heller ikke som håndkøbsmedicin, i 24 timer før undersøgelsen:
- Antihistamin, fx Telfast®, Cetirizin, Desloratadin, Fexofenadin, Benadryl® eller Bilastin
- ACE-hæmmere, fx Enalapril, Enaceacor eller Corodil®
- Acetylsalicylsyre, fx Hjertemagnyl®, Kodimagnyl® eller Treo®.
Medbring gerne underholdning
Medbring gerne læsestof, håndarbejde, computer eller lignende, så du kan få tiden til at gå i ventetiden.
Undlad at køre bil til undersøgelsen
Risiko for reaktion under testen er lille, men reagerer du, er der behov for medicin, der modvirker reaktionen. Denne medicin virker sløvende. Derfor anbefaler vi, at du ikke selv kører bil på selve dagen.
Pårørende kan ikke vente på konsultationsgangen
Vi har – med få undtagelser – desværre ikke plads til, at pårørende kan vente sammen med dig på konsultationsgangen, men der er venteområder til pårørende i nærheden af ambulatoriet.
-
Meget sjældent ser vi, at der kan komme mindre reaktioner, efter du er kommet hjem.
Ved mindre tegn på reaktion i form af mild kløe, hævelser eller udslæt, skal du kontakte os førstkommende hverdag.
I meget sjældne situationer opstår der større hævelser, svimmelhed, vejrtrækningsbesvær eller andet, som kræver akut lægehjælp. Sker det, skal du kontakte din egen læge, Lægevagten eller – i de værste tilfælde – ringe 1-1-2. Vi vil desuden bede dig kontakte os den førstkommende hverdag.
-
Du skal som oftest have en medicinkur derhjemme efter din provokationstest på hospitalet for at udelukke de såkaldte allergiske senreaktioner. Disse senreaktioner er som udgangspunkt aldrig farlige, men kan vise sig i form af udslæt, kløe og lettere hævelse. Du vil blive informeret om dette af lægen eller sygeplejersken, inden du tager hjem. Du kan hente medicinen på dit lokale apotek.
Hvis vi ikke har hørt fra dig efter 4 uger, går vi ud fra, du ikke har haft nogen reaktion på medicinen. Vi giver din praktiserende læge besked om testresultatet.
-
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.