Når du kommer hjem efter en lungeoperation
-
-
Plej såret
Skyl såret med vand og uparfumeret sæbe (gerne i brusebad), indtil sårskorperne er faldet af. Herefter kan du bruge sæber og cremer med parfume.
Undgå direkte sollys på arrene
Det nye ar er særlig følsomt for solens påvirkning. Du bør derfor undgå direkte sollys på arrene i 6 måneder samt bruge solcreme med minimum faktor 20 eller t-shirt.
Kontakt din læge ved tegn på betændelse
Du skal være opmærksom på, om såret hæver og bliver rødt, varmt, ømt eller væsker. Det kan være tegn på betændelse. Kontrollér din temperatur for at se, om du har feber, og tag kontakt til din egen læge. Har du behov for at tale med en sygeplejerske fra Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, er du velkommen til at ringe til os.
-
Tag smertestillende medicin som aftalt
Du skal forvente, at du har behov for smertestillende medicin i ugerne efter operationen. Det er forskelligt, hvor hurtigt man kan trappe ud af medicinen. På medicinskemaet findes et forslag til, hvornår og hvor hurtigt du kan aftrappe medicinen. Hvis du får smerter, holder du et par dages pause med aftrapningen. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte os eller din egen læge.
Forvent, at huden kan føles anderledes
Du kan opleve, at huden omkring operationssåret sover og er overfølsomt i uger til måneder efter operationen. Det skyldes, at nervebanerne endnu ikke er vokset sammen, og alene berøring af tøj kan virke generende på huden. Det er dog ufarligt og vil langsomt forsvinde.
-
Spist rigtigt
Spis sund og varieret kost og få rigeligt med væske. Det fremmer heling af dit sår, og du kommer hurtigere til kræfter.
-
Vær forberedt på psykiske og fysiske reaktioner
Det er normalt at reagere psykisk på en operation. Det kan skyldes, at du har været urolig eller bange for indlæggelsen og operationen. Det er derfor naturligt, at du under og efter indlæggelsen kan føle dig uligevægtig.
Efter operationen er det naturligt at være træt og måske have brug for et ekstra hvil midt på dagen. Lungefunktionen kan være nedsat efter operationen, og det tager uger, før lungerne er trænet op igen. Det er derfor normalt at føle sig mere forpustet efter operationen, men forværres lungefunktionen, skal du kontakte din egen læge.
Har du fået stillet en kræftdiagnose er det almindeligt at reagere. Det kan være meget forskelligt, hvordan man reagerer. Du kan fx blive chokeret, handlingslammet, ked af det, opfarende, meget talende, indelukket eller deprimeret. Frygten for, at sygdommen kan komme igen, forsvinder måske aldrig helt, men den kan blive mindre med tiden. Det er vigtigt at acceptere og give plads til reaktionerne. Brug dine nærmeste til at dele tanker og bekymringer. Alle har brug for støtte og nogen at tale med. Mangler du støtte, råd eller forståelse er der hjælp at hente.
-
Gå ture
Det anbefales, at du stille og roligt kommer i gang igen efter operationen. Det er vigtigt, at du motionerer, selvom du føler dig træt. Gå dagligt ture, hvor du gradvist øger længden. Du må gerne blive forpustet.
Hvis du har fået fjernet en hel lunge
Hvis du har fået fjernet en hel lunge, vil hulrummet, hvor din lunge har været, blive fyldt op. Først fyldes hulrummet med kropsvæske, som senere bliver til en fast substans. Derfor vil du opleve at den opererede side er tungest ved svømning. Det kan give en vægtøgning på et par kilo.
Stop med at ryge
Rygning nedsætter din lungefunktion. Hvis du ryger, anbefales det derfor, at du stopper med det.
-
Kontakt flyselskabet, hvis du skal til udlandet
Det er en god idé at kontakte flyselskabet, hvis du skal ud at rejse umiddelbart efter udskrivelsen med henblik på rejseforsikring.
-
Lungerehabilitering
Hvis du har fået stillet en kræftdiagnose, bliver du tilbudt lungerehabilitering. En sygeplejerske fra afdelingen ringer til dig efter udskrivelsen. Du får tilbudt 1 samtale af 20 minutters varighed. Du bestemmer selv, hvad du ønsker at tale om.
Efter udskrivelsen kan du ringe til os, hvis du har spørgsmål til forløbet. Du kan også kontakte Kræftens Bekæmpelse på telefon 80 30 10 30 og få anvist hjælp af forskellig karakter.
Alle kommuner har tilbud om kommunal kræftrehabilitering.
Du kan eventuelt også bruge din egen læge, hvis du har brug for hjælp og støtte både fysisk og psykisk.
-
Kontrol
Vi vil gerne se dig til en kontrol cirka 14 dage efter udskrivelsen. Er du forhindret i at møde i ambulatoriet, skal du melde afbud. Før din kontrol skal du have taget røntgenbillede af lungerne. Du modtager begge indkaldelser i din e-Boks eller med posten.
Du får udleveret en medicinoversigt ved udskrivelsen. Den skal du medbringe, når du skal til ambulant kontrol.
Du kan få fjernet sting og clips i ambulatoriet.
Svar på vævsprøver
Hvis du har fået taget vævsprøver i forbindelse med operationen, vil der være svar på disse efter 10-14 dage. Hvis du ikke har fået svaret under indlæggelsen, vil det blive givet i ambulatoriet.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
-
Individuelle aftaler
Din operation:
Du er opereret af:
Udskrivningssygeplejerske:
Sygemelding:
Hvis du er på arbejdsmarkedet, forventer vi, at du kan vende tilbage om ____ uger.
Sting og clips:
Sting og clips fjernes i forbindelse med den ambulante kontrol eller om nødvendigt hos din egen læge.
Sting og clips fjernes tidligst 14 dage efter operationen. Dato: ___________
Aftaler med kommunen:
Der er lavet følgende aftaler med din hjemkommune, når du kommer hjem.
Følgende hjemmehjælp er bestilt:
Rengøring
Personlig bistand
Andet: _________________________________________________
Udbringning af mad er bestilt fra: ____________________________
Hjemmesygeplejerske er bestilt til:
Ophældning af medicin
Andet: __________________________________________________