Indsættelse af kunstig hjerteklap (stentklapoperation)
-
-
På indlæggelsesdagen møder du i afdelingen og bliver modtaget af en sygeplejerske. Sygeplejersken hjælper dig til rette og informerer dig om dagens forløb. Selve indlæggelsesdagen vil blive brugt på at forberede dig til operationen.
Herefter bliver du sendt hjem på orlov, indtil du skal møde ind igen på selve operationsdagen. Tidspunkt aftales nærmere med sygeplejersken, men det vil oftest være 2-3 dage efter indlæggelsesdagen.
Undersøgelser på indlæggelsesdagen
På indlæggelsesdagen skal du gennem en række undersøgelser og samtaler:
- En bioanalytiker tager blodprøver på dig.
- I de fleste tilfælde skal du have taget et røntgenbillede af hjerte og lunger.
- Du bliver undersøgt af en læge fra afdelingen, som skriver i din journal.
- Du skal aflevere en urinprøve.
Desuden skal du tale med:
- en sygeplejerske
- en anæstesilæge
- den kirurg, der skal operere dig
- i nogle tilfælde en fysioterapeut (afhængigt af, hvilket indgreb du skal have foretaget).
-
På operationsdagen bliver du modtaget af en sygeplejerske, som hjælper dig til rette i afdelingen.
Har du personlige ejendele såsom ur og smykker med, bliver de låst inde i dit skab, indtil operationen er færdig. Personalet hjælper med at opbevare nøglen.
Inden operationen
Du får beroligende medicin, inden du bliver hentet til operationen. På operationsafdelingen bliver du modtaget af det personale, der skal stå for din operation.
Der findes 3 mulige operationsmetoder. Vi vælger den operationsmetode, der passer bedst i din situation. Operationsmetoderne er:
1. Operation gennem pulsåre i lysken (femoral)
Denne metode udføres hos patienter, der ikke har betydelige forkalkninger i pulsårerne i lysken eller legemspulsåren. Metoden består i at punktere en pulsåre i lysken og via denne pulsåre indføre en stentklap. Stentklappen føres gennem pulsåren op til den syge klap, hvor den placeres.
2. Operation gennem brysthulen (apikal)
Denne metode benyttes, hvor der er betydelige forkalkninger i pulsårerne i lysken og/eller legemspuls- åren. Her laver kirurgen en åbning ind til venstre brysthule, og derefter fra hjertesækken ind til hjertet. Kirurgen punkterer hjertespidsen og fører stentklappen ind i det venstre hjertekammer. Stentklappen placeres inde i den syge klap.
3. Operation gennem blodåre i brystkassen (trans-aortal)
Denne metode foregår gennem et lille operativt indgreb øverst på brystkassen og videre igennem aorta (legemspulsåren). Herigennem placeres stentklappen på den syge hjerteklaps plads.
Efter operationen – og ifølge aftale med dig – ringer kirurgen til din pårørende og informerer om, hvordan operationen er gået.
Du bliver kørt til opvågning
Herefter bliver du kørt til Thorax Intensiv Afdeling (TIA), hvor du skal være til dagen efter. Du bliver overvåget af forskelligt apparatur, der kontrollerer, at alt går, som det skal.
Når du er færdig på TIA, bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet.
Du må gerne få besøg
Dine pårørende må gerne besøge dig på TIA. Besøgene skal dog være korte og gerne af højst 2 personer ad gangen. Vi anbefaler generelt korte besøg, da du vil være træt efter operationen.
-
Gør dig klar til operation
I tiden op til din operation kan du forberede dig ved at få så meget motion som muligt og spise sund kost.
Hold eventuelt pause med blodfortyndende medicin
Nogle blodfortyndende præparater skal du holde pause med inden operationen. Det vil fremgå af dit HUSK-bilag, hvordan du skal forholde dig.
Undgå smertestillende medicin
Tager du medicin, der indeholder acetylsalicylsyre (Albyl®, Treo®, Idotyl®, Kodimagnyl®), skal du stoppe med at tage medicinen 5 dage før indlæggelsesdagen, da medicin øger risikoen for blødning under operationen. Det samme gælder smertestillende medicin som fx Ibuprofen®, Brufen® og Ibumetin®.
Mød fastende på operationsdagen
Du skal møde fastende til operationen på operationsdagen. Personalet informerer dig på indlæggelsesdagen om, hvornår du skal begynde at faste, så din mavesæk er helt tom inden operationen.
Stop med at ryge
Hvis du er ryger, anbefaler vi, at du stopper straks. Det vil bedre din almene tilstand, og det nedsætter risikoen for komplikation i forbindelse med operationen. Kontakt din hjemkommune for råd og vejledning.
Undgå alkohol
Mere end 2 genstande alkohol dagligt øger risikoen for infektioner, hjerte- og lungeproblemer og giver øget risiko for blødning. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du så tidligt som muligt før operationen holder helt op med at drikke alkohol.
Kontakt os, hvis du er syg eller har sår
Hvis du er forkølet, har betændelse eller har sår på kroppen, når du skal indlægges, skal du kontakte os, så vi eventuelt kan flytte operationstidspunktet.
Medbring din medicin
Medbring din medicin til indlæggelsen, helst i original indpakning.
-
Når du er helt vågen, og din tilstand er stabil, bliver du kørt fra TIA til sengeafsnittet.
Kom hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Spis rigtigt
Spis protein- og energirig mad og få rigelig væske efter operationen. Det fremmer helingen af dit sår, og du kommer hurtigere til kræfter. Spis 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider dagligt, mens du er indlagt. Din appetit kan være mindre efter en operation, så du får en energirig kost med højt indhold af fedt og protein. Drik mindst 2 liter væske hver dag – gerne mælk eller saft. Vi tilbyder dig også energirige proteindrikke, som vi anbefaler, at du drikker 2-3 af om dagen.
Sig til, hvis du får smerter
Du kan have smerter efter operationen, og vi tilbyder dig smertestillende medicin. Det er vigtigt, at du ikke har flere smerter, end at du kan slappe af og også komme ud af sengen, trække vejret frit og eventuelt hoste slim op.
Det er et vigtigt led i efterforløbet at behandle dine smerter. Du må fortælle sygeplejersken, hvis du har ondt og har brug for mere smertestillende medicin, så du kan deltage i den daglige genoptræning efter operationen.
Hallucinationer
Efter operationen kan du opleve, at du bliver forvirret, og du oplever måske syns- eller hørehallucinationer. Dette er forbigående og sjældent.
Lungefysioterapi
Nogle patienter får, hvis der er behov for det, tilbudt behandling af fysioterapeuten. Det kan være nødvendigt, for at du kan hoste slim op fra lungerne og for at forbedre din lungefunktion. Til behandlingen bruges en PEP-fløjte, som er et plastikrør med et mundstykke, en ventil og en modstand. Når du puster i PEP-fløjten, løsner det slim i dine lunger. Du skal bruge fløjten 1 gang i timen de første dage efter operationen. Herefter 3-4 gange dagligt.
Lungefysioterapien er vigtig, for at du hurtigst muligt bliver selvhjulpen igen. Jo mere du er ude af sengen, jo hurtigere vil kroppen og lungerne genvinde den normale funktion. Efter 2-3 dage kan du forvente at gå omkring i afdelingen.
Udskrivelse
Vi forventer, at du er indlagt på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling i 3-5 dage. Kommer du fra en anden region, bliver du overflyttet til dit lokale hospital snarest efter operationen.
-
Du skal være sygemeldt
Hvis du fortsat er tilknyttet arbejdsmarkedet, skal du være sygemeldt i en periode. Hvor længe du skal rekreere afhænger af, hvilken operation du har fået.
Du kan få hjemmehjælp ved behov
Ved behov kan der i de fleste tilfælde arrangeres midlertidig hjemmehjælp, eventuelt mod en vis egenbetaling. Du vil inden udskrivelsen blive grundigt informeret om, hvad du må, og hvad du skal passe på i den første tid efter operationen.
Nedtrap smertestillende medicin
Smertestillende medicin nedtrappes efter et par uger. Brug ligeledes et par uger på helt at aftrappe den smertestillende medicin. Ved behov kan vi udlevere et aftrapningsskema.
Din læge får besked om operationen
Efter operationen giver vi oplysninger om operationen og efterforløbet videre til din egen samt henvisende læge.
Du skal behandles med blodfortyndende medicin
Efter stentklap-operationen skal du være i blodfortyndende behandling. Hvilken medicin du skal have, afhænger af din tidligere blodfortyndende behandling.
Genoptag motion og genoptræning
Planlæg små hvil i løbet af dagen vekslende med aktiviteter. Efter udskrivelsen skal du hurtigst muligt ud at gå tur, helst flere gange dagligt og lidt længere for hver dag. Du må gerne blive lettere forpustet. Tilrettelæg i begyndelsen ruten, så du kan skyde genvej hjem. Har du en motionscykel, må du meget gerne benytte den. Måske får du brug for at deltage på et genoptræningshold i din kommune. Vi anbefaler, at du genoptager vante motionsformer og aktiviteter, så snart du er klar til det.
Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar
Du skal ikke være ængstelig for at genoptage seksuelt samvær, når du føler, at du har kræfter og lyst til det. Det kan på ingen måde skade dit hjerte.
Kontakt læge ved mistanke om infektion
Efter en stentklap-operation skal du være særligt opmærksom på betændelsestilstande og temperaturforhøjelse. Det skyldes, at bakterier kan føres med blodet til den kunstige klap og her forårsage betændelse, som kan beskadige klappen. Ved betændelsestilstande i kroppen skal du kontakte din egen læge, som vurderer, om du skal have antibiotisk behandling, fx penicillin.
Ligeledes er det vigtigt med god mundhygiejne og kontrol hos tandlæge 2 gange om året.
-
Du bliver indkaldt til kontrol i Kardiologisk Afdeling cirka 3 måneder efter operationen samt efter 1 år. Forbered gerne spørgsmål.
Hvis du ikke bor i Region Nordjylland, foregår kontrollen på dit lokale hospital.
-