Sammensyning af skeden på grund af nedsunket underliv
Du er blevet tilbudt en behandling med sammensyning af skeden, fordi dit underliv er sunket ned. På grund af en svaghed i skedevæggen buler tarmen eller blæren ind i skeden og frem i skedeåbningen. Efter behandlingen vil det ikke længere være muligt for dig at have samleje.
-
Lægen, der skal operere, taler med dig om, hvad der skal foregå, inden du bliver bedøvet.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen.
Når du er blevet bedøvet, lægger vi et kateter (et tyndt rør) op i din blære, så blæren holdes tømt under operationen. Det mindsker risikoen for skade på blæren.
Vi foretager først en udskrabning fra din livmoder for at sikre, at du ikke har celleforandringer.
En stor del af din vægt hviler på bækkenbunden. For at forstærke vævet syer vi din skedes forvæg og bagvæg sammen, så der kun er en lille åbning i hver side af skeden. Herefter syer vi din skedeåbning sammen.
Operationen varer cirka 1 time.
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Hold pause med medicin
Tager du medicin, skal du i nogle tilfælde holde pause for at undgå komplikationer ved operationen.
Det gælder særligt smertestillende medicin, gigtmedicin, blodfortyndende medicin eller naturmedicin, fx fiskeolie. Du skal følge de anvisninger, du får af lægen.
Udrensning
Aftenen før operationen skal du tage det klyx, som du har fået ved forundersøgelsen, for at tømme det nederste af tarmen.
Udfyld spørgeskema
For at kontrollere kvaliteten af nedsynkningsoperationer i Danmark bliver information fra alle operationer i hele landet samlet i en database (DUGA-basen). Informationen indsamles ved hjælp af skemaer, som skal udfyldes før operation, i forbindelse med operation og ved kontrolbesøg.
Der er 2 skemaer, som du skal udfylde - 1 før operationen og 1 efter. Du kan udfylde skemaerne selv eller få hjælp fra en sygeplejerske eller læge i Gynækologisk Ambulatorium.
Alle afdelinger, som udfører nedsynkningsoperationer, skal indsende information til databasen. Informationen om de enkelte patienter er selvfølgelig helt fortrolig.
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din operation. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker 2 glas saft 2 timer før, at du skal møde, og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Der kan gælde særlige regler for dig, fx hvis du er diabetiker, ryger, overvægtig eller gravid. Narkoselægen gennemgår reglerne med dig inden operationen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom piercingersmykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Det er vigtigt, at du fortæller narkosesygeplejersken, hvis du bruger linser.
Hold maven i orden
Du skal sørge for at holde maven i orden, da den største belastning for bækkenbunden er toiletbesøg, hvor du skal presse for at have afføring. Spørg os om gode råd til at holde afføringen lind.
Du kan have problemer med vandladning
Du kan have svært ved at komme af med vandet de første døgn efter indgrebet. Hvis du stadig ikke kan lade vandet, når katetret fjernes, vil personalet tømme din blære med kateter hver 3.-6. time, indtil du selv kan lade vandet igen.
Du har risiko for blærebetændelse
En del patienter har blærebetændelse på grund af vandladningsgener før operationen, og nogle kan få blærebetændelse efter operationen. Blærebetændelse kan behandles med antibiotika.
Udskrivelse
Du bliver som regel udskrevet efter 3-4 dage.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i 4-6 uger efter denne behandling, men tal med lægen om netop dit behov.
Tag den med ro i den første tid
Du skal tage den med ro efter operationen. I løbet af de første 6 uger kan du gradvist begynde at leve, som du plejer.
Undgå tunge løft
Du skal undgå tunge løft – særligt i de første måneder efter operationen.
Vær opmærksom på belastninger
Kronisk hoste og overvægt er en stor belastning for bækkenbunden.
Vi indkalder dig til kontrol i Gynækologisk Ambulatorium efter 3 måneder.
Beskadiget blære eller tarm
Blæren eller endetarmen kan blive beskadiget ved indgrebet, eller du kan få blodansamlinger, men det sker meget sjældent.
Ufrivillig vandladning ved host og nys
Ufrivillig vandladning ved host og nys, også kaldet stress-inkontinens, kan i sjældne tilfælde forekomme efter operationen, fordi organerne er kommet på plads. Du kan afhjælpe generne med knibeøvelser.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.