Kikkertundersøgelse af livmoderhulen med fjernelse af muskelknuder/polypper
Vi tilbyder dig en kikkertundersøgelse – en såkaldt hysteroskopi – med det formål at undersøge, om du har forandringer i vævet i din livmoderhule. Ved undersøgelsen fjerner vi eventuelle forandringer i form af muskelknuder, polypper og lignende.
-
Vi tilbyder dig en kikkertundersøgelse – en såkaldt hysteroskopi – med det formål at undersøge, om du har forandringer i vævet i din livmoderhule. Ved undersøgelsen fjerner vi eventuelle forandringer i form af muskelknuder, polypper og lignende.
-
Ved undersøgelsen ligger du som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse. Du bliver koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Herefter bliver du lagt i fuld bedøvelse.
I mange tilfælde kan vi foretage undersøgelsen og fjernelsen af eventuelle muskelknuder og polypper uden bedøvelse eller i lokalbedøvelse, så du er vågen, mens undersøgelsen står på. Vi aftaler med dig ved planlægningen af indgrebet, om det kan gøres uden fuld bedøvelse.
Lægen fører en slank kikkert op gennem skeden og livmoderhalsen, og der sprøjtes en smule saltvand op i livmoderhulen, så den udvides. Dermed kan lægen bedre få et overblik over livmoderhulens tilstand og fjerne eventuelle forandringer med en elektrisk slynge.
Undersøgelsen varer 10-20 minutter.
Når undersøgelsen er overstået, bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet. Her observerer vi dig, indtil du er helt vågen og har det godt.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
-
Du bliver observeret i nogle timer
Efter indgrebet hviler du nogle timer på afsnittet, mens vi observerer dig. Du får tilbudt mad og drikke, når du har lyst til det. Du må stå ud af sengen, så snart du føler dig klar til det.
Hjem samme dag
Du bliver udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Vær opmærksom på, at du ikke selv må køre bil det første døgn efter, at du har været fuldt bedøvet. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem.
-
Tag den med ro i et par dage efter indgrebet
Vi anbefaler 1-2 dages sygemelding efter indgrebet. I de 2 dage må du ikke dyrke sport eller løbe, men gerne gå ture og udføre almindelige småaktiviteter. Hvis du har behov for en attest til sygemelding, skal du kontakte din egen læge.
Behandl smerter med håndkøbsmedicin
Den første uge efter indgrebet kan du forvente lette smerter, som du kan lindre med smertestillende medicin fra håndkøb.
Hold øje med blødning og udflåd
Det er normalt, at du har blødning og udflåd de første uger efter indgrebet. Tyndt og klart udflåd kan fortsætte i op til 6 uger. Bliver blødningen kraftigere end dine normale blødninger ved menstruation, får du smerter eller feber over 38 grader i mere end 1 døgn, eller får du ildelugtende udflåd og feber, skal du kontakte din læge og blive undersøgt.
Vær opmærksom på infektionsfarer
For at mindske risikoen for infektion og underlivsbetændelse, fraråder vi dig at bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal eller bade i havet, så længe du bløder eller har udflåd.
Brug kondom ved samleje
Du må genoptage samleje, når du har lyst. For at mindske risikoen for infektion, bør din partner anvende kondom ved samleje, så længe du bløder.
-
Vi sender det fjernede væv til undersøgelse på Patologisk Institut. Cirka 3-4 uger efter modtager du brev fra os, med svar på undersøgelsen af det fjernede væv.
Du bliver som regel ikke indkaldt til kontrol, men får du gener eller fornyede symptomer, skal du kontakte din egen læge og eventuelt få en ny henvisning til os.
-
Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte os.
Gynækologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 04 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Gynækologisk Dagafsnit
Tlf. 97 66 30 88
Vi træffes bedst:
Mandag – torsdag 8.00 – 18.00
Fredag 8.00 – 17.00
Sengeafsnit for Gynækologi
Tlf. 97 66 30 93
Vi træffes hele døgnet.