Gode råd om glutenfri diæt
Denne pjece er et supplement til den mundtlige vejledning vedrørende glutenfri kost, som du får på sygehuset.
Glutenfri diæt
Personer med cøliaki (glutenintolerans) og hudsygdommen dermatitis herpetiformis skal spise en glutenfri diæt. Gluten skal undgås, idet tyndtarmens slimhinde ødelægges af glutenholdige madvarer. Den glutenfri diæt skal holdes hele livet. I enkelte tilfælde er det desuden nødvendigt i en periode at nedsætte laktoseindholdet i kosten, indtil tarmen er restitueret.
Gluten er betegnelsen for proteinstoffer, der findes i kornprodukterne hvede, rug og byg. Den del af gluten, som du ikke kan tåle, kaldes gliadin. Havre indeholder ikke gluten, men den skal være specialdyrket for at kunne kaldes ”ren havre” og være glutenfri. Det skyldes, at havre normalt dyrkes og behandles på samme steder som de glutenholdige kornsorter, og dermed er der stor risiko for, at der sker sammenblanding af kornsorterne.
I en glutenfri diæt skal brød bages af alternative meltyper fra majs, hirse, ris, boghvede, soja, ren havre, kartoffel eller af indstrielt fremstillende bageblandinger uden gluten.
Fødevarer, der er mærket ”Glutenfri”, skal indeholde mindre end 20 mg gluten per kg. Til sammenligning indeholder almindelig hvedemel over 50.000 mg gluten per kg. Produkter, som er naturligt fri for gluten, må også mærkes ”Glutenfri”.
|
Logo for glutenfri fødevarer |
Læs varedeklarationen
Mange forarbejdede fødevarer kan indeholde gluten. Det er derfor vigtigt at læse varedeklarationen for de enkelte fødevarer. Inden for samme produktkategori kan produkter fra forskellige producenter indeholde forskellige ingredienser, og det kan derfor være muligt at finde glutenfri alternativer. Derudover findes der mange glutenfrie specialprodukter.
Følgende betegnelser i en varedeklaration kan indeholde gluten:
- Hvedeprotein
- Hydrolyseret hvedeprotein
- Hvedestivelse (medmindre produktet er mærket ”Glutenfri”)
- Malt – maltekstrakt.
Følgende betegnelser i en varedeklaration indeholder ikke gluten:
- Stivelse (dækker over kartoffel-, ris- eller majsstivelse)
- Modificeret stivelse (ofte fra majs)
- Hydrolyseret vegetabilsk protein (ofte fra soja eller ærter)
- Vegetabilsk protein (ofte fra soja eller ærter)
- E-numre (der er ingen tilsætningsstoffer, der indeholder gluten af betydning)
- Maltodextrin
- Maltose
- Dextrose
- Glukosesirup.
Forhandlere af glutenfrie produkter
En hel række af de almindelige supermarkeder forhandler glutenfrie produkter, både mel, brød og specialprodukter. Du kan også købe glutenfrie produkter i helsekostbutikker og flere steder på internettet.
Flere bagere tilbyder også glutenfrit brød og kager. Det er dog vigtigt at sikre sig, at brød og kager er bagt i lokaler og med maskiner, der er rene og frie for melstøv, så der ikke er sket sammenblanding med andre kornsorter.
Butikker
- Meny og Salling: Finax, eventuelt produkter fra AllergiKost Danmark og Schär (Urtekram)
- Løvbjerg: Finax, produkter fra AllergiKost Danmark og Schär (Urtekram)
- SuperBrugsen og Kvickly: Finax og Schär (Urtekram)
- Helsekoster: Varierende udvalg, fiberHusk, Schär, produkter fra Carefood med mere.
Nethandel (eventuelt per telefon)
- AllergiKost Danmark (www.allergikost.com). Telefonnummer 44 24 44 88. Stort udvalg af mel, brød og specialvarer inklusiv fiberHusk, Finax, Mix Well og Semper produkter
- Netspiren (www.netspiren.dk): Produkter fra Carefood, Schär med mere
- Rikana-Sundkost (www.rikana-sundkost.dk): Produkter fra Schär, Carefood, Finax, Semper, Mix Well, Provena med mere
- Specialbageriet (www.specialbageriet.dk). Telefonnummer 62 27 18 07, Stort udvalg af ”hjemmebagt” brød og kager. Produkter fra Semper.
Nabolande
- Sverige: COOP Konsum, større (billigere) udvalg end i Danmark
- Tyskland: Visse grænsebutikker har et udvalg af glutenfrie produkter.