Anlæggelse af gastrostomi-sonde
Du skal have anlagt en mave-sonde, som sikrer, at du får den ernæring og medicin, som du har behov for. Sonden kaldes en gastrostomi-sonde.
Gastrostomi-sonden er en midlertidig sonde, som man starter med at anlægge, inden man skifter til en blivende sonde efter 2 måneder. Selvom du har en gastrostomi-sonde, vil du stadig kunne spise og drikke almindeligt.
Gastrostomi-sonden består af en tynd slange, der går gennem huden og ind i mavesækken.
I forbindelse med anlæggelsen skal du og dine forældre være indlagt i 1-2 dage.
-
Du skal have anlagt en mave-sonde, som sikrer, at du får den ernæring og medicin, som du har behov for. Sonden kaldes en gastrostomi-sonde.
Gastrostomi-sonden er en midlertidig sonde, som man starter med at anlægge, inden man skifter til en blivende sonde efter 2 måneder. Selvom du har en gastrostomi-sonde, vil du stadig kunne spise og drikke almindeligt.
Gastrostomi-sonden består af en tynd slange, der går gennem huden og ind i mavesækken.
I forbindelse med anlæggelsen skal du og dine forældre være indlagt i 1-2 dage.
-
Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen.
Lægen anlægger gastrostomi-sonden via en lille åbning i maveskindet gennem bugvæggen og direkte ind i mavesækken. Sonden bliver som regel holdt fast ved hjælp af en indvendig ballon, men nogle gange også ved hjælp af en indvendig plade.
I løbet af 2 uger bliver der dannet en kanal, som vokser fast på bugvæggen. Denne kanal kan siden bruges til den blivende Mic-Key-sonde.
Når sonden er lagt, kommer du på Opvågningsafdelingen og herefter til Børneafdelingens Døgnafsnit.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
- Særligt for småbørn. Barnet må få modermælk indtil 3 timer før og modermælkserstatning indtil 4 timer før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.rn.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Mål din temperatur
Mål hjemmefra, om din temperatur er normal, før du møder ind på operationsgangen. Har du feber, så ring til os hurtigst muligt.
-
Efter operationen kommer du og dine forældre tilbage til Børneafdelingens Døgnafsnit. Der vil komme en sygeplejerske og informere dig og dine forældre om, hvordan I skal pleje og bruge sonden. I får også en snak med en diætist om, hvilken sondemad du skal have.
Du kan blive udskrevet, når al information om brug af sonden er givet, og du og dine forældre er fortrolige med at bruge sonden.
-
Få smertestillende efter behov
Du kan godt få ondt efter operationen og paracetamol (fx Panodil®) kan afhjælpe smerterne. Vi anbefaler, at du fast får smertestillende medicin de første par dage efter operationen (eller efter behov), dog maksimalt i 1 uge.
Fjern plaster
Plasteret over såret ved fikseringspladen kan fjernes dagen efter operationen. Bruger du ble, skal plasteret dog blive siddende i 5 dage.
Hold god hygiejne omkring gastrostomi-sonden
Sonden ligger i niveau med huden, det vil sige, at der er 2-5 mm mellem huden og fikseringspladen. Der kan sive mavevæske ud omkring dette sted, og det skal renses dagligt med saltvand eller sterilt vand de første 8-10 dage.
Let lige så stille kanten på fikseringspladen, og rens med vatpinde eller små stykker gaze. Tør huden godt bagefter.
Vent med at bade
De første 2 dage efter operationen, må du ikke komme i bad, men må vaskes med en vaskeklud. Efter 2-3 dage må du komme i brusebad. Efter 14 dage må du komme i karbad eller svømmehal, hvis der ikke er sivning omkring fikseringspladen, og stedet er helt og tørt.
Vær opmærksom på infektion
Hvis du observerer rødme, ømhed eller udpræget sivning fra fikseringsstedet, så kontakt os, da det kan være tegn på infektion, der skal behandles.
Kontakt os, hvis der opstår problemer
I skal kontakte hospitalet, hvis der opstår problemer. Fx hvis:
- sonden sidder for stramt eller for løst i de første 14 dage
- du har vedvarende smerter, der tiltager
- du får feber
- du har smerter, når du får væske eller mad igennem sonden
- hvis der opstår tegn på infektion
- hvis der går hul på sonden eller den knækker
- hvis sonden falder ud.
-
Efter 14 dage skal du til kontrol på Børneafdelingens Dagafsnit. Her bliver fikseringspladen løsnet, og I bliver instrueret i, hvordan I renser huden omkring sonden og drejer sonden en gang rundt for at undgå, at den ”gror” fast. Sonden skal have et drej 1-2 gange om ugen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Døgnafsnit for Børn og Unge
Tlf. 97 66 34 25
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 10.00 – 12.00