Behandling med Olumiant ved atopisk eksem
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Olumiant. Det aktive stof hedder baricitinib.
Olumiant er en immundæmpende behandling til voksne patienter med moderat til svær atopisk eksem. Herudover kan det anvendes til leddegigt og inflammatorisk ledsygdom.
Olumiant er en tabletbehandling, som udleveres af afdelingen, og som du skal indtage dagligt. Behandlingen kan anvendes i kombination med hormoncreme.
-
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Olumiant. Det aktive stof hedder baricitinib.
Olumiant er en immundæmpende behandling til voksne patienter med moderat til svær atopisk eksem. Herudover kan det anvendes til leddegigt og inflammatorisk ledsygdom.
Olumiant er en tabletbehandling, som udleveres af afdelingen, og som du skal indtage dagligt. Behandlingen kan anvendes i kombination med hormoncreme.
-
Olumiant er betegnelsen for indholdsstoffet i lægemidlet. Det tilhører en gruppe af lægemidler, der kaldes JAK-hæmmere (Janus-kinase-hæmmere).
JAK er et signalsystem i immunforsvaret. Dette signalsystem er overaktivt ved atopisk eksem, hvilket medfører en overrepræsentation af flere signalstoffer. Denne overrepræsentation af signalstoffer medfører symptomer som fx kløe, smerter og inflammation i huden.
Ved at hæmme JAK-signalsystemet dæmpes symptomerne på atopisk eksem.
-
Inden behandlingen
Før behandlingen starter skal du have taget blodprøver, hvor der blandt andet screenes for sygdommene HIV, leverbetændelse, tuberkulose og skoldkopper. Disse blodprøver skal tages på et hospital, og du skal bruge et test-kit hertil, som udleveres af afdelingen.
Vær opmærksom på, at du skal møde fastende til blodprøverne.
Sådan udføres behandlingen
Du skal tage 1 tablet dagligt efter lægens anvisning. Tabletten kan tages både med og uden mad. Det anbefales at du drikker et glas vand sammen med tabletten.
Glemt dosis
Hvis du glemmer at tage en tablet, skal du tage den, så snart du opdager det på dagen. Hvis der går en hel dag, skal du blot springe den glemte tablet over og fortsætte med den næste tablet den efterfølgende dag. Det vil sige, at du ikke skal tage dobbeltdosis dagen efter, at du har glemt at tage en tablet.
Effekt af behandlingen
Begyndende effekt ses oftest i løbet af 1-2 uger. Nogle gange går der længere tid.
Efter 1 og 3 måneder vurderer vi effekten. Er der ingen effekt, standser vi behandlingen. Er der delvis effekt, kan vi vælge at fortsætte behandlingen i yderligere 3-6 måneder, og se den an. Virker behandlingen godt, kan den fortsætte i flere år.
-
Overvej vaccination
Levende, svækkede vacciner må ikke gives samtidig med Olumiant og bør gives inden behandling opstartes. Opstår behovet for vaccination med levende, svækkede vacciner under behandlingen, planlægges en pause i behandlingen.
Eksempler på levende, svækkede vacciner er gul feber-vaccine (rejsevaccine) og vaccine mod skoldkopper. Du vil blive spurgt til tidligere infektion med skoldkopper, hvilket også kan tjekkes i en blodprøve.
Andre vacciner må gerne gives under behandling. fx influenza-, pneumokok-, covid-19- og hepatitis-vacciner. Vi vil anbefale influenza- og pneumokok-vaccination inden opstart og herefter influenzavaccination årlig og pneumokok-vaccination hvert 6. år. For yderligere information – se særskilt patientinformation.
Hvis du skal rejse
Hvis du skal rejse uden for Danmark de første 6 måneder efter opstart af Olumiant, skal du søge forhåndsgodkendelse ved dit rejseforsikringsselskab.
-
De fleste tåler behandlingen. Der kan dog komme bivirkninger. Afdelingens personalevil fortælle dig om bivirkningerne, inden du starter behandlingen. Her er nævnt nogle af de ting, du skal være mest opmærksom på:
- Øvre luftvejsinfektioner i næse og hals
- Forhøjet kolesterol (dette kontrolleres i blodprøver ved første lægekontrol)
- Helvedesild
- Forkølelsessår
- Maveinfektion der giver opkast og diarré (gastroenteritis)
- Urinvejsinfektion
- Mavesmerter
- Kvalme
- Udslæt.
-
Opstartsforløb
Du skal møde i afdelingen 3 gange i opstartsforløbet:
- den dag du starter på behandlingen
- 4 uger efter opstart
- 12 uger efter opstart.
På opstartsdagen får du udleveret medicin til 4 uger. Herefter møder du til 4-ugers-kontrol ved sygeplejerske. Skal du fortsætte med behandlingen udleveres medicin til yderligere 8 uger, hvorefter du møder til lægekontrol efter i alt 12 ugers behandling.
Efter opstartsforløbet vil vi følge dig med regelmæssige kontroller, som udgangspunkt hver 3. måned. Kontrollerne kan være fysisk fremmøde eller telefonkonsultationer, og de kan foregå hos enten læge eller en sygeplejerske.
Faste lægekontroller er 12 uger efter opstart af behandlingen og herefter minimum en gang om året. Ved kontrollerne kan du få udleveret Olumiant. Medicinen kan også udleveres via medicinboks efter nærmere aftale med sygeplejersken.
Få taget blodprøver før aftalerne
Du skal have taget kontrolblodprøver 2-3 dage inden hver kontrol i afdelingen. Kontrolblodprøver kan tages hos din egen læge eller på et hospital.
Du skal have taget blodprøver:
- inden 4-ugers-kontrollen ved sygeplejersken
- inden første lægekontrol efter 12 ugers behandling. Ved denne 12-ugers-blodprøve skal du møde fastende til blodprøvetagningen.
- Herefter skal du have taget blodprøver hver 3. måned. Disse skal du ikke være fastende til, medmindre du får andet at vide.
-
Undgå graviditet, mens du får Olumiant
- Er du kvinde i den fertile alder, bør du anvende passende prævention for at forebygge graviditet og fortsætte med at anvende prævention i mindst 1 uge efter, at du har taget sidste tablet.
- Olumiant må ikke anvendes under amning.
Kontakt afdelingen, hvis du skal opereres
Forud for planlagte operationer anbefales pause med Olumiant på grund af risiko for infektion. Aftal derfor med hudlægen på afdelingen, hvordan pausen skal holdes. Behandlingen kan genoptages efter veloverstået operation, fx når sting er fjernet, og der ikke er tegn på mangelfuld sårheling eller infektion.
Kontakt afdelingen ved helvedesild
Får du helvedesild skal du kontakte afdelingen, da det kan være nødvendigt at holde pause med behandlingen, indtil infektionen er behandlet.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00