Lysbehandling med UVB
Du er blevet tilbudt lysbehandling af din hudsygdom.
-
Du er blevet tilbudt lysbehandling af din hudsygdom.
Du får behandlingen på de områder af huden, der er påvirket af hudsygdommen. Behandlingen foregår i en kabine, hvor du skal stå op. I kabinen får du lys fra alle sider på en gang.
Skal du kun have behandlet hænder eller fødder, kan vi dog give UVB-lys ved, at du sidder foran en lyskasse.
De hudområder, der ikke skal behandles, skal beskyttes under behandlingen:
- Øjne. Du skal have øjenbeskyttelse på.
- Ansigt. Dit ansigt dækkes med et visir, medmindre det er hud i ansigtet, der skal behandles.
- Kønsdele. Som beskyttelse af den tynde hud på kønsdelene, råder vi mænd til at beholde underbukser på under behandlingen – medmindre der skal behandles hudsygdom i dette område.
- Herpes. Hvis du har tendens til at få herpesudbrud/forkølelsessår på læber eller andre steder på kroppen, skal du smøre området med solcreme eller tildække det, da sollys kan fremprovokere et nyt udbrud.
Særligt ved behandling for psoriasis
Hvis du har psoriasis, hvor der er tyk skældannelse, skal du smøre områderne med et tyndt lag olie lige inden behandlingen for at øge lysets virkning.
Behandlingen justeres løbende
Du skal have behandlingen 3 gange om ugen i cirka 2-2½ måned. I alt skal du have 30 lysbehandlinger.
Fakta om UVB-lys
UVB-lys er den kortbølgede del (280-320 nm) af det ultraviolette lys. Stråler i dette område af lysspektret påvirker især hudens øverste lag.
UVB-lys har en betændelsesdæmpende effekt på huden. Derfor anvender vi behandling med UVB-lys til flere typer hudsygdomme.
UVB-lys er i øvrigt den del af solens lys, som giver solskoldning ved længere tids ophold i solen.
Hudlægen ordinerer lystypen og antallet af behandlinger for den bedste effekt. Sygeplejersken justerer undervejs i behandlingsforløbet på baggrund af din huds reaktion. I starten vil du få lys i få sekunder, og ved de sidste behandlinger vil behandlingstiden være øget til 7-8 minutter.
Virkningen kan ses i form af let rødme i huden. Du vil føle det som varme, prikken eller stikken i huden i løbet af samme dag og aften.
Kraftigere virkning bør ikke forekomme. Det er derfor vigtigt, at du informerer sygeplejersken, hvis der efter sidste behandling opstod reaktioner, som var stærkere end de nævnte.
Lægekonsultation
Efter cirka 15 behandlinger skal du til en lægekonsultation. Her vurderer lægen, om behandlingen har den ønskede effekt, og der tages stilling til eventuel fremtidig behandling.
Plej huden med fugtighedscreme
Lysbehandling udtørrer huden. Derfor er det vigtigt du plejer huden med fugtighedscreme. Du bør dog ikke smøre din hud 2 timer inden lysbehandling.
Brug en fugtighedscreme for at genopbygge og opretholde hudens barrierefunktion og forebygge tør og kløende hud. Brug gerne en fugtighedscreme med et højt fedtindhold, gerne over 70 % og uden parfume.
Du vil få udleveret en pose med forskellige cremeprøver, når du starter op på lysbehandlingen.
Undgå anden soldyrkelse i behandlingsperioden
Vi fraråder enhver anden form for soldyrkelse i behandlingsperioden – både solarie og naturlig sol – da det kan give forbrænding.
Giv os besked om anden behandling
Husk altid at oplyse om eventuel medicin, du tager. Det gælder også, hvis du får ny medicin i behandlingsperioden. Nogle typer medicin kan øge hudens lysfølsomhed og dermed give forbrænding.
- Steroidcreme. Hvis du er i behandling med en steroidcreme eller -salve, skal denne normalt aftrappes, efterhånden som du får effekt af lysbehandlingen.
- D-vitamin. Præparater, der indeholder D-vitamin, skal anvendes enten mindst 2 timer før eller 2 timer efter lysbehandling, da lyset nedbryder cremens virkning. Det drejer sig om fx Daivobet®, Xamiol og Enstilar®,
- Salicylsyre. Præparater med salicylsyre hæmmer lysets virkning og skal derfor anvendes senest 24 timer før lysbehandlingen. Det kan fx være Diprosalic® og salicylvaseline.
- Protopic®. Protopic® må kun anvendes efter aftale med læge.
Enhver længerevarende lysbehandling indebærer en risiko for udvikling af hudkræft. Der er derfor sat en grænse på omkring 250 behandlinger i alt. Risikoen er dog lille og må opvejes med den bedring af hudlidelsen, som behandlingen kan give. Der er tale om godartet hudkræft, som kan behandles tilfredsstillende og hvor risikoen for spredning til indre organer er yderst lille.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.