Hospitalsansatte tager ikke husdyr-MRSA med sig på arbejde

Skal man være bange for, at hospitalsansatte tager husdyr-MRSA bakterien fra landbrugsdyr med sig ind på hospitalet? Nej, tyder forskning fra Arbejdsmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital på.

Arbejdsmedicinsk Enhed har undersøgt, om den resistente husdyr-MRSA-bakterie kan brede sig til hospitalet via ansatte, som bor i landbrugsmiljøer.

- Det er kendt, at der har været en spredning af husdyr-MRSA i landbrugsmiljøer, og i familier hvor der er svinebesætning. Derfor var det naturligt at rejse spørgsmålet, om det medfører, at mennesker, som bor eller er i det miljø, og som så også arbejder på hospitalet, bringer bakterien fra deres eget miljø ind på hospitalet, siger professor og forskningsansvarlig overlæge Øyvind Omland om baggrunden for undersøgelsen.

Husdyr-MRSA er sjældent årsag til alvorlig sygdom hos raske mennesker, men den kan være farlig for syge og svækkede personer. Det er derfor vigtigt at undgå transport af bakterien og forsøge at holde udbredelsen af MRSA-bakterier nede – specielt på hospitaler.

Fandt ingen MRSA hos ansatte

Undersøgelsen blev foretaget på sygehuset i Hjørring, der er en del af Regionshospital Nordjylland. Hospitalet blev bl.a. valgt, da det er placeret i et område med meget dyrehold.

- Vi podede de hospitalsansatte i næsen samt opsamlede luft- og støvprøver fra deres soveværelser og – hvis relevant – de stalde, de havde tilknytning til. Derudover opsamlede vi prøver på 20 steder på hospitalet; afdelinger, kantine, omklædningsrum, vaskekælder, venteværelser og andre steder, hvor der var sandsynlighed for, at denne bakterie kunne flytte hen, fortæller postdoc Else Toft Würtz.

545 ansatte (det svarer til 31 % af alle ansatte) deltog i undersøgelsen, der blev foretaget over 3 uger i efteråret 2015. Knap 22 % af de deltagende havde direkte eller indirekte via husstandsmedlemmer kontakt med grise, kvæg, høns, mink eller kæledyr, og heraf havde 4 % kontakt med specifikt grise.

- Vi kunne konstatere husdyr-MRSA i to ud af seks af de svinestalde, vi undersøgte. Men bakterien blev hverken fundet i podninger fra deltagerne eller i luften og støvet på hospitalet, ej heller i hjemmet hos ansatte, som bor på gårde med dyrehold, fastslår Else Toft Würtz.

- Der er således ingen grund til at antage, at fordi man bor på en svinefarm, er man selv bærer af husdyr-MRSA, tilføjer Øyvind Omland, som også konkluderer, at undersøgelsen viser, at hospitalet i Hjørring er et meget rent hospital, hvad angår MRSA generelt.

- Vores studie var et tværsnitsstudie – dvs. en stikprøve i et konkret tidsrum – med en lav deltagerprocent, om end repræsentativ for de ansattes kontakt med landbrug. Det betyder, at man skal være varsom med konklusionerne. Men hvis vores fund kan bakkes op af flere undersøgelser, tyder det på, at de indsatser, der gøres på hospitalerne i Danmark for at undgå spredning af husdyr-MRSA, er tilstrækkelige, siger Øyvind Omland.

Yderligere information

Forskningsstudiet er udført i samarbejde med Statens Serum Institut, NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø), Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og Klinisk Institut på Aalborg Universitet. Projektgruppen har yderligere samarbejdet med LandboNord, Agri Nord, SEGES, 3F og ikke mindst Regionshospital Nordjylland, Hjørring. Projektet er gennemført med en fondsbevilling fra Svineafgiftsfonden.

Om MRSA - Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus

• I studiet var det den særlige MRSA-type ’MRSA CC398’, der blev undersøgt. Den kaldes også husdyr-MRSA eller svine-MRSA, fordi den findes hos husdyr, specielt hos grise, hvor den findes på huden eller i trynen. Den kan også være i luften eller støvet i stalden.
• Mennesker, der dagligt arbejder i svinebesætninger med MRSA CC398, bliver hyppigt bærere af MRSA.
• Bærere af MRSA CC398 taber hurtigt MRSA-bakterien igen – også personer med tæt kontakt til svin.
• MRSA CC398 smitter sjældent fra menneske til menneske og findes sjældent hos personer uden direkte kontakt med levende svin.
• Hverken mennesker eller dyr bliver almindeligvis syge af at være bærer af husdyr-MRSA. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.
• Smitte kræver ofte eksponering for bakterien gennem længere tid.
• God hygiejne mindsker smitterisikoen.

Kontakt

Professor, overlæge Øyvind Omland, Arbejdsmedicinsk Enhed
Tlf.: 30 71 30 94 / 97 66 41 10, mail: oo@rn.dk

Opdateret