Forskere vil spotte tidlige tegn på blodprop i hjertet og hjertestop

Professor ved Enhed for Epidemiologi og Biostatistik, Christian Torp-Pedersen modtager mandag den 8. oktober Hjerteforeningens forskningslegat på 5 mio. kroner. Pengene skal bruges til et forskningsprojekt, som skal belyse tidlige varsler før blodpropper og hjertestop.
Mange patienter, der falder om med hjertestop, har ingen varsler forinden, men mange patienter er i kontakt med sundhedsvæsnet før deres hjertestop. Tidligere dansk forskning har vist, at mange patienter med hjertestop kontakter lægevagten før hjertestoppet, men rådgives ikke til at opsøge hurtig hjælp. For blodprop i hjertet er det afgørende, at behandlingen indsættes så hurtigt som muligt. Bedst er det, hvis der er advarselssignaler, så blodproppen kan undgås – men hvis blodproppen indtræder, så skal der handles hurtigt. Imidlertid har det vist sig, at den største del af forsinkelsen optræder hos patienten, altså ventetiden på at patienten erkender alvoren og ringer efter hjælp.

For at kunne bedre denne situation er det kritisk, at man har forståelse for, hvilke symptomer der er så karakteristiske for en truende situation, at der bør handles. Ligeledes er det vigtigt, at der er et sådant kendskab til disse symptomer, at de, der modtager opkald fra patienter, vil være i stand til at stille relevante spørgsmål og dermed tage korrekt stilling til den konkrete situation.

Derfor vil dette projekt, som er et samarbejde mellem Region Nordjylland og Region Hovestaden, benytte informationer fra en række registre til at belyse kontakter med sundhedsvæsnet umiddelbart før de får en blodprop eller et hjertestop samt også belyse tidligere kontakter.

I Region Hovedstaden og Region Nordjylland har projektet adgang til de samtaler, der er mellem behandlersystemet og patienter, og disse samtaler kan benyttes til at belyse hvilke klager hos patienter, der er tegn på en truende alvorlig situation.

Endeligt vil projektet via interviews med patienter og en senere spørgeskemaundersøgelse belyse symptomer, som er alvorlige eller mindre alvorlige.

Forskerne bag projektet forventer, at kommunikationen mellem sundhedsvæsnet og patienter kan forbedres, så flere henvender sig med relevante klager og flere med relevante klager vejledes til hurtig behandling. Hvis det lykkes, vil projektet redde liv og reducere sygdom.

Projektet forventes afsluttet i efteråret 2021.

Opdateret